top of page

Exposicions

​

 

Aquestes dues  exposicions mostren el llegat del romànic a Andorra.

​

​

​

“Magister Sancta Columba” (2003)

L'exposició temporal “Magister Sancta Columba” il·lustra el món de l'art romànic andorrà. 

El fil conductiu d’aquesta exposició explica la visió general de l'època en què va treballar el Mestre, i mostrar la visió del llenguatge plàstic comú, dels temes, de les intencions i de les inquietuds que van arrelar durant el segle XII a tota l'Europa cristiana. A través d'objectes artístics i pintures s'explica el món de les idees del període romànic. Aquesta exposició dóna a conèixer al Mestre de Santa Coloma, pintor de qui es desconeix el nom però que va ser molt actiu a Andorra durant la segona meitat del segle XII.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

També s’explica el periple d’aquest conjunt pictòric original de l'església de Santa coloma, des que es van arrencar i fins que es van recuperar i van tornar a Andorra.

Per saber-ne més us proposem que visiteu l’enllaç següent on podreu veure un vídeo que explica la història: http://www.lavert.cat/Serveis/Exposicions-temporals/Magister-Sancta-Columba/Media

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Benvingudes a casa vostra!” (2015)

Aquesta exposició realitzada el 2015, va permetre reunir una desena de peces que es troben al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya)  i dues en mans de la Fundació Crèdit Andorrà amb altres obres conservades a Andorra.

 

L’exposició reuneix obres d’art religiós, de diferents èpoques, que van marxar d’Andorra durant la primera meitat del segle XX i que actualment es troben conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya o en altres institucions públiques i privades. En la seva reunió temporal a la sala d’exposicions del Govern, les obres són acollides per altres peces d’art que sempre han estat al país i que actuen d’amfitriones, com si es tractés d’una gran reunió de família.    

 

La mostra d’art religiós, del romànic (pintures murals) i del gòtic (retaules)  va incloure entre altres una explicació de com i quan van marxar les obres i quines històries han viscut.

 

L’objectiu va ser explicar aquest període de la història d’Andorra, alhora que feia un incís sobre la importància, l’interès i la necessitat de conservar el patrimoni al lloc per al qual va ser concebut, així com en la conservació del patrimoni en general.

Si desitgeu podeu consultar el catàleg de l’exposició.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

Entre altres peces es poden visitar:

​

1. SANT ROMÀ DE VILA

La mesa d’altar de Sant Romà de Vila va sortir d’Andorra l’any 1922 i, de seguida, va arribar a la Junta de Museus de Barcelona, al Museu del Parc de la Ciutadella. Actualment s’exposa al MNAC. Els muntants laterals els conserva el departament de Patrimoni Cultural d’Andorra.

​

2. SANTA EULÀLIA D’ENCAMP

La taula del retaule Mare de Déu amb el nen i àngels músics va sortir l’any 1922 i la va rebre la Junta de Museus de Barcelona, al Museu del Parc de la Ciutadella. La conserva el MNAC però no l’exposa. Patrimoni Cultural custodia la taula de l’Àngel amb la sagrada esponja.

​

3. SANT MIQUEL D’ENGOLASTERS

La Junta de Museus de Barcelona va comprar les pintures murals l’any 1921, dins de la campanya de 1919-1924. El 1923 es van exposar al Museu del Parc de la Ciutadella i ara es mostren al MNAC, d’on no es poden moure. A l’església hi ha una reproducció de les pintures.

​

4. SANTA COLOMA

Les pintures murals de Santa Coloma van sortir l’any 1933, de mans de Josep Bardolet, que les va fragmentar i les va vendre a Alemanya i els Estats Units. L’any 2003, restaurades, es van exposar temporalment a Andorra. L’any 2007 el Govern les va comprar i ara les conserva.

​

5. SANT ESTEVE D'ANDORRA LA VELLA

Josep Bardolet va comprar les pintures de Sant Esteve i el 1928 les va vendre a la família Bosch, que el 1934 les va dipositar al MNAC. El MNAC conserva la majoria de les pintures però encara n’hi ha en mans dels Bosch i una al Museu del Prado, donació de Várez Fisa.

​

6. SANT ROMÀ DE LES BONS

Els frescos de Sant Romà de les Bons van sortir del país entre 1928 i 1930, en mans de Lluís Plandiura, que el 1932 va vendre la seva col·lecció d’art, entre la qual hi havia les pintures de les Bons. El MNAC n’exposa una part i en conserva l’altra.

​

7. SANT MIQUEL DE PRATS

Josep Bardolet compra el retaule de Prats l’any 1926 i el ven a Josep Costa, a Mallorca. Als anys 50 i 60 es desmembra l’obra i Joan March en compra la predel·la i una taula. L’any 1992 el Govern compra una taula i la Fundació Crèdit Andorrà compra les peces als March.

​

8. SANT ROMÀ DELS VILARS

Patrimoni Cultural conserva un fragment de pintura mural (strappo) traspassada a tela, dels segles XVI i XVII, procedent de la petita església preromànica de Sant Romà dels Vilars, del segle X, que havia estat propietat del monestir de Sant Serni de Tavèrnol.

​

Silvia Castro Vicens. Diseño de espacios.

​

bottom of page